Luizenouders

Door de inzet van een aantal nieuwe ouders bestaat het "luizen team"
nu weer uit 2 ouders per groep.
 Geachte ouders,

Het is alweer enkele jaren geleden, dat het luizenopsporingsteam is opgericht.
Ons team bestaat uit 2 ouders per groep, met als taak het opsporen van luizen en neten bij de kinderen op school om een eventuele verspreiding tegen te gaan.
Graag willen wij uitleggen hoe we te werk gaan.

Als eerste volgen wij de richtlijnen van de GGD. Alles omtrent hoofdluis is dan ook te vinden bij ggdgelre-ijssel.nl.
Wij controleren direct na iedere schoolvakantie (vaak op maandag) de haren van de kinderen op luizen en neten. Zodra de kinderen -in groepjes van 5- bij ons komen en ons zien, roepen ze: “Hebben we weer beestjes?” Dan zeggen wij: “Ja, er zijn weer kippen, krokodillen en olifanten gezien.” We maken er grapjes over, om de controle voor de kinderen zo ontspannen mogelijk te doen. De kinderen van de onderbouw blijken hier erg gevoelig voor te zijn en dit werkt in de praktijk dus prima.
 
Wanneer de kinderen van alle groepen zijn gecontroleerd en er blijken luizen en/of neten te zijn gevonden, dan geven wij dit door aan de directie en deze geeft dit weer door aan de desbetreffende leerkracht van het kind. De leerkracht zal dan contact opnemen met de ouder(s) van de desbetreffende leerling.

Wij geven absoluut geen namen door aan de kinderen en/of de ouders. Daarnaast krijgen alle kinderen een briefje mee, met daarin de vraag of u als ouder(s), extra alert wilt zijn. Dit gebeurt via een briefje omdat dit eerder gelezen wordt dan een email zodat actie ondernemen niet op zich hoeft te laten wachten.

Vanaf de eerst volgende controle zullen er 2 verschillende briefjes zijn, die worden meegegeven, te weten:
1.      in de klas van uw kind zijn luizen/neten geconstateerd of
2.      op school zijn luizen/neten geconstateerd.

Hiermee willen we u informeren en bereiken dat u als ouder(s) alert blijft. Mocht u bij de thuiscontrole luizen/neten vinden, neem dan altijd contact op met school. Wij zullen dan een extra controle uitvoeren in de klas van uw kind.

Indien er bij de controle op school blijkt, dat een kind luizen/neten heeft, wordt die klas na 2 weken opnieuw gecontroleerd om te kijken of de door u uitgevoerde behandeling is aangeslagen.
Uw controle en/of behandeling in die 2 weken helpt om verspreiding tegen te gaan!
Vandaar ook de briefjes die meegaan met de kinderen.

Als er bij de tweede controle nog luizen/neten aanwezig zijn, zal de ouder van het kind (weer) op de hoogte worden gebracht en wordt er advies gegeven door de leerkracht. En er zal 2 weken later opnieuw worden gecontroleerd. Dit gaat zo door totdat alle kinderen luizenvrij zijn.

Uiteraard kunt u ook altijd in vertrouwen met één van ons contact opnemen voor advies. Tevens zijn er verschillende folders te downloaden via de GGD. Zie link. http://www.ggdgezondheidsinfo.nl/dossiers.asp?regioid=&dossierid=42

Benadrukt wordt: het hebben van hoofdluis heeft niets te maken met hygiëne! Ze gaan evengoed op vuil als schoon haar zitten. We willen het hoofdluistaboe doorbreken. Ouders en de school moeten daarin samenwerken.
 
Wij bereiken niets zonder uw medewerking!
 

 

 
Informatie over hoofdluis

Wat is nu precies hoofdluis

Hoofdluizen zijn kleine insecten, zonder vleugels. Als ze volwassen zijn, zijn ze bijna net zo groot als een luciferskop. Ze kunnen niet springen en vliegen! Daarentegen hebben ze wel sterke en lange pootjes om zich voort te bewegen en zich vast te houden aan het haar. Ze leven alleen op mensen, dicht op de hoofdhuid en voeden zich met menselijk bloed. Luizen leven niet op dieren.

Een beet van een hoofdluis kan een jeukerig gevoel geven op het hoofd. Ze hebben geen voorkeur voor type, kleur of lengte van het haar. Ze kunnen al leven op haar van 3 mm en maken geen onderscheid tussen vuil en schoon haar. De luis zit graag op warme donkere plekjes zoals onder de pony, achter de oren, op de kruin en in de nek. Ze zijn erg moeilijk te zien, want de kleur van de luis varieert van egaal zandkleurig tot bijna zwart, afhankelijk van de pigmentatie van het haar van de gastheer.

Neten
Neten zijn de eitjes van luizen. Ze hebben een witgele kleur en lijken op roos.

Vrouwelijke luizen leggen zo’n 8 eitjes per dag, na 7 dagen komen deze uit en zijn er nieuwe luizen aanwezig. De neten zitten vastgekleefd aan het haar en zijn moeilijk los te krijgen. Roos daarentegen is makkelijk uit het haar te halen. ‘Verse’ neten zitten dicht bij de hoofdhuid.  

De verspreiding
Hoofdluis komt meestal voor bij kinderen. Het wordt overgedragen van de ene op de andere persoon door direct haarcontact, bijvoorbeeld als kinderen spelen met hun hoofden dicht bij elkaar. De luizen kunnen niet springen of vliegen, maar kruipen van de ene plek naar de andere. Via kleding, meubels of beddengoed kan de besmetting van de een op de ander worden overgedragen.

Jeuk op het hoofd is vaak de eerste klacht. De jeuk ontstaat door de kleine bijtwondjes die luizen  maken als ze bloed zuigen. In de helft van de gevallen zijn er helemaal geen klachten en merkt iemand dus niet dat hij of zij hoofdluis heeft. Op die manier kan de hoofdluis zich ongemerkt verspreiden.

Voorkomen
De beste manier om de verspreiding van hoofdluis en neten tegen te gaan, is het haar van uw kind regelmatig controleren. Ten minste eenmaal per week, zodat u het in een vroeg stadium ontdekt. Borstel het haar van uw kind elke ochtend en avond en kam het daarna zorgvuldig uit. Luizen die beschadigd worden bij het kammen of borstelen kunnen geen eitjes meer leggen. Tenslotte, als één lid van uw gezin hoofdluis heeft, moet u het hele gezin controleren en iedereen die luis heeft, behandelen. Maak geen gebruik van elkaars petten, dassen en andere kledingstukken. En gebruik niet elkaars borstel of kam.

Het krijgen van hoofdluis is nooit helemaal te voorkomen. Het veelvuldig wassen van het haar heeft geen effect op de hoofdluizen. Ook het preventief behandelen met luizendodende middelen, terwijl er nog geen luizen zijn gevonden, wordt afgeraden. Het draagt bij aan het resistent worden van de hoofdluis tegen het betreffende middel.

Behandeling
De enige manier om hoofdluis 100% effectief te behandelen is door het hoofd helemaal kaal te scheren. Aangezien dat in de meeste gevallen niet de bedoeling is, zijn er volgens de GGD twee andere behandelmethoden:

1. De behandelmethode die als eerste wordt geadviseerd, is het haar twee weken lang dagelijks zorgvuldig te kammen met een speciale netenkam. Dit is een fijne metalen kam met lange tanden. Let er op dat u de juiste kam heeft, netenkammen hebben fijnere tanden dan luizenkammen. Maak het haar van te voren nat en breng gewone crèmespoeling aan, hierdoor gaat het kammen makkelijker. Kam daarna het haar zorgvuldig, plukje voor plukje, uit. Dit is een arbeidsintensief werkje voor u en voor kinderen moeilijk vol te houden. De luizen en neten kunnen worden opgevangen in een gaasje dat u om de tanden van de netenkam hebt geschoven. Na afloop de kam ontsmetten met alcohol of 5 minuten uitkoken in water.

2. Op de tweede plaats komt behandeling met een speciale lotion, shampoo of crèmespoeling. Na de behandeling met een luizendodend middel moet het haar gedurende 2 weken ook dagelijks met een luizenkam (plastic) worden behandeld. Het uitkammen van de dode luizen en neten zorgt ervoor dat men goed kan zien of er nog actieve luizen aanwezig zijn en hiermee kunnen nog niet gedode neten worden verwijderd.

Lees de bijsluiter goed en houdt u nauwkeurig aan de gebruiksaanwijzing. U moet het haar altijd een week na de eerste behandeling nog een keer met het product behandelen om te voorkomen dat er luizen uit de neten komen die de eerste behandeling hebben overleefd. Alle gezinsleden die last van hoofdluis hebben, moeten tegelijkertijd worden behandeld. De apotheek heeft maandelijks een update van middelen die goed werken.
 
Let op: volgens de GGD is uit (wetenschappelijk) onderzoek gebleken, dat alcohol en azijn niet effectief zijn. Het gebruik wordt niet aangeraden!
Het luizenopsporingsteam is van mening dat het tegelijkertijd uitvoeren van de twee genoemde behandelmethoden het snelste en meest effectief is ter voorkoming van verspreiding.

Volgens de richtlijnen van de GGD is het uitkammen, 14 dagen lang, het belangrijkste om te doen. Op school kunnen we het redelijk onder controle houden, ook dankzij onderstaande aanvullende maatregelen. Het ‘wassen’ is geen ‘must’ meer tegenwoordig maar wel erg effectief!
 
 
Aanvullende maatregelen op behandeling
  • Om een nieuwe besmetting te voorkomen, moeten alle tot 48 uur voor de behandeling gebruikte kleding, beddengoed, jassen, dassen, mutsen, petten en eventueel knuffels gewassen worden op ten minste 60°C Dit dient na 7 dagen herhaald te worden.
  • In plaats van wassen kan men ook stomen, 48 uur buiten luchten, 24 uur in een diepvriezer (-18°C) leggen of 1 week in een afgesloten plastic zak bij kamertemperatuur bewaren. Daarna zijn de luizen dood. Klop en borstel de spullen daarna goed uit.       
  • Meubels, vloerbedekking en de auto zorgvuldig zuigen met de stofzuiger. Ook de stofzuigerzak moet verwisseld worden!
  • Omdat luizen overlopers zijn, is de kans groot dat andere gezinsleden ook hoofdluis hebben. Het is daarom van belang met een luizenkam het hele gezin te controleren.
  • Controleer daarna wekelijks het (natte) haar van alle gezinsleden met een luizenkam.
  • Als er luizen zijn, is het belangrijk om de directe omgeving te waarschuwen. Meldt het op school en bij vriendjes. Ook hun ouders/verzorgers kunnen dan meteen met een luizenkam het (natte) haar controleren.
  • Het preventief gebruik van bestrijdingsmiddelen (zonder dat luis is gevonden) wordt afgeraden. Het kan bijdragen tot het resistent worden van de hoofdluis tegen het betreffende middel.
Het krijgen van hoofdluis kan men niet voorkomen. Zelfs drie keer per dag haren wassen helpt niet, de hoofdluis heeft daar geen last van!
 
Er bestaat een site die luizenradar.nl heet. De GGD staat hier niet achter omdat deze site geen betrouwbaar beeld geeft. Het blijkt meer een commerciële site te zijn.